arrow

news

FEAS merr pjesė nė Model Economic Forum nė Stamboll

March 7th, 2013

FEAS merr pjesė nė Model Economic Forum nė Stamboll

FEAS merr pjesė nė Model Economic Forum nė Stamboll

Një grup prej 13 studentësh dhe pjesëtarë të stafit të Departamenteve Financë Bankë dhe Administrim Biznesit në Universitetin Epoka mori pjesë në “Model Economic Forum”, i cili u zhvilluar në Stamboll më 01 deri më 03 Mars 2013 dhe ku merrnin pjesë Zëvendësdekania e studentëve, znj. Jane Asan, znj Erinda Imeraj, znj Sonila Gruda si dhe studentët,  Arselda Gjura, Evestena Binaj, Ardit Dobrovoda, Enis Hashemi, Jonida Balliu, Jonada Tafa, Franceska Beqiri, Xhensila Beka dhe Denada Rada. Në “Model Economic Forum”, morën pjesë rreth 260 akademikë dhe studentë nga rreth 26 vende të ndryshme të botës dhe zhvilloi punimet në një qendrat më kryesore të Stambollit, Grand Hotel Cevahir.

Në mbrëmjen gala të mbajtur në ditën e parë të forumit, të pranishëm ishin personalitete të rëndësishme si Zëvendëskryeministri i Turqisë, z Ali Babaxhan (Babacan), Guvernatori i Stambollit z. Huseyin Avni Mutlu, Kryetari i Bursës së Stambollit, z. Ibrahim Turhan, Rektori i Universitetit Teknik të Stambollit, Prof. Dr. Mehmet Karaxha (Karaca), dhe shumë personalitete te të tjerë. Punimet e konferencës në ditën e ditë dhe të tretë të saj vijuan me punimet e rreth nëntë seancave dhe nëntë seminareve, ku morën pjesë rreth katër përfaqësues nga Universiteti Epoka. Përfaqësuesit e Universitetit Epoka në këtë konferencë, paraqiten temat si "Roli i orientimit të tregut i kompanive novatore në sektorin e telekomunikacionit, rasti i Shqipërisë", paraqitur nga z. Dobrovoda, "Sfidat e grave sipërmarrëse në Shqipëri", e paraqitur nga znj. Gruda, "Kriza financiare në Shqipëri", paraqitur nga z Hashemi dhe "Konumatorët besnikë" e paraqitur nga znj. Gjura. Përfaqësuesit e Universitetit Epoka ishin të rregjistruar në të nëntë ëorkshopet dhe pjesmarrja e tyre në diskutimet rreth temave të ndryshme u vlerësuar dhe nga organizatorët e forumit. Për më tepër duhet theksuar se idetë e paraqitura nga përfaësuesit e Universitetit Epoka, në shumicën dërrmuese të rasteve janë pranuar si pjesë e qëndrim formal si dhe janë përfshirën në konkluzionet e forumit.

Znj. Beqiri, pjesëmarrëse në forum u shpreh se "prania në Model Economic Forum ishte një përvojë e re, shumë e dobishme dhe e veçantë, pasi ky organizim rinor ofruar një platformë dhe mundësi dialogu për mua dhe të gjithë pjesëmarrësit e tjerë”. “Kjo ngjarje, më dha mundësinë që të zhvilluar komunikimin tim dhe aftësitë e lidershipit. Pata rastin dhe mundësinë të dëgjoj mendimet të vyera në lidhje me tema të veçanta, çështje ekonomikë të vendeve të ndryshme si dhe të shpreh mendimin tim në lidhje me konkluzionet e seminareve. Pjesmarrjen në këtë forum e shoh dhe si një mundësi, e cila më ka mundësiar të përfitoj nga përvoja e ekspertëve, profesorëve dhe liderëve të sotëm nga e gjithë bota”, u shpreh znj. Beqiri”.

Ndërkohë znj. Beka u shprehet se eksperienca dhe pjesmarrja në forum është diçka që vetëm mund të përjetohet. “Për mua kjo ishte një përvojë e paharrueshme. Nuk e kam imagjinuar të isha e pranishme thjesht për nje orë, jo më të isha pjesmarrëse për tre ditë në një forum të përmasave të tilla dhe të takoja me njerëz të kulturave të ndryshme. Atje, patëm mundësinë jo vetëm të flisnim vetëm një gjuhë, anglishten, por dhe gjuhën e dashamirësisë ne u flasim të njëjtën gjuhë që nuk ishte angleze, por atë dashamirësi të treguar nga të gjithë. Si një studente e ekonomikut kam mësuar gjëra të reja dhe më bëri të kuptoj më mirë fushën në të cilën jam duke studiuar. Gjithashtu atje u thanë dhe fjalë shumë të mençura, siç do të përmendja z. Livada, i cili tha se ‘kurrë mos e konsideroni jo-në si një përgjigje”, dhe Z. Walker na inkurajoi se çdo gjë që ne mësojmë duhet sfiduar. Ose siç ishte rasi i z. Mr.Turhan këshilloi që të shohim botën nga një këndvështrim dhe përceptime të ndryshme. Në seminarin e ditës së tretë pata mundësinë të prezantoj temën, “Innonivacioni social Sociale; Pse kjo çështje dhe se si për të përshpejtuar atë?", u shpreh ajo. Sipas saj, innocationi social është një aspekt tepër I rëndësishëm, pasi ai ka ndikuar në jetën e njerëzve duke treguar se sa e nevojshme është që njerëzit të kalojnë nëpër disa faza të tilla si ndërgjegjësimi ose të mësojnë atë nëpërmjet arsimit të brezave të ri. “Për të zhvilluar idetë tona të reja është e nevojshme që qeveria të alokojë fonde dhe pritet prej saj që ajo të miratoje disa legjislacioneve në mënyrë që këto ide t’i bëjë të pranueshme nga të tjerët”, u shpreh znj. Beqiri. “Mund të them se ky lloj i forumeve është shumë i rëndësishme për ne, pasi mësojmë gjëra të reja dhe janë të vlefshme për të ardhmen tonë”, vijoi ajo.

Ky forum ishte një mundësi shumë e mirë për të gjithë pjesëmarrësit që të krijojnë kontakte me studentë, profesorë, kërkues shkencore dhe personalitete të rëndësishëm të Turqisë. Universiteti Epoka u përfaqësua denjësisht në këtë forum, ndërkohë që shumë personalitete u ftuan që të vizitojnë Universitetin Epoka. Model Economic Forum është platformë e studentëve të rinj, e cila përfshin studentë të diplomuar nga e gjithë bota, të cilët mblidhen sëbashku dhe thonë fjalën e tyre në lidhje me çështjet e brezit të tyre. Kjo është e parë e orientuar në çështje të karakterit universal dhe rinor.

Contact

Media and Public Relations Office

pr@epoka.edu.al

+355 4 22 32 086

Share